Home » MASUK PTN » SBMPTN » Soal SBMPTN » Soal UTBK SBMPTN Bahasa Inggris 2018

Soal UTBK SBMPTN Bahasa Inggris 2018

Hello, everyone! Welcome back to Quipper Blog! Ayo, siapa yang mampir ke sini karena mau cari contoh soal SBMPTN Bahasa Inggris? Wah, pilihan kamu mengklik artikel ini tepat banget, Quipperian.

Belakangan ini, Quipper Blog memang lagi banyak banget sharing contoh-contoh soal buat UTBK SBMPTN. So, kali ini, Quipper Blog akan membahas bank soal SBMPTN Bahasa Inggris TKPA 2018. Good news-nya, bank soal yang disediakan Quipper Blog, lengkap dengan jawaban beserta pembahasannya! Semakin penasaran? Yuk, segera kerjakan soalnya di bawah ini.

Latihan Soal 1

There are two crucial points on the topic of education and training of future educational psychologists. They are: the space and context of the school/educational psychologist’s performance; and the psychology undergraduate course curriculum. On the first point, it is understood and defended that there is a big difference between being an educational psychologist on the staff of a school, and acting as a school psychologist in a private office outside the institution. Even though the profession is defined by education (degree) and the purpose of the work (responding to school’s demands), it is understood that the local/position in which the professional stands makes a big difference in the role of its actions. Consequently, different elements are required in the process of the individual’s education/training, such as: knowledge about educational policies, organization and laws; training to deal with institution dynamic and continued education, etc.

On the second point, it is defended that the school environment and the whole structure that delimits this space should be considered when choosing disciplines and the method of knowledge construction for undergraduate curricula design, thereby expanding the professional’s insight into other knowledge fields, such as education and politics, among others. About the curriculum related to the performance of educational psychologists outside (as consultants or autonomous professionals) and inside the school (as part of the teacher/functionary board), a discussion is proposed between the professional practice and the reflections enabled by the application of the Network of Meanings concept, which may show, among others, connections between elements.

Adapted from: http://ac.els-cdn.com

The passage is mainly concerned with…

  1. psychological elements in education
  2. important points of education and training
  3. the work of educational psychologists
  4. educational policies for psychologists
  5. educational psychologists’ education and training

Jawaban: E

Pembahasan:

Paragraf tersebut membahas mengenai dua poin penting dalam pendidikan dan pelatihan psikolog pendidikan di masa yang akan datang. Paragraf pertama membahas mengenai kinerja psikolog pendidikan terkait ruang dan konteks, yakni bekerja di sekolah atau bekerja sebagai profesional di luar sekolah atau institusi pendidikan.

Paragraf kedua membahas mengenai desain kurikulum sarjana psikologi yang seharusnya mempertimbangkan batasan-batasan yang muncul dari bekerja di lingkungan sekolah.

Jadi, teks tersebut membahas mengenai pendidikan dan pelatihan psikolog pendidikan (educational psychologists’ education and training).

Latihan Soal 2

Before engineers dreamed of eliminating drivers in cars, they imagined eliminating the side mirrors. Now a long-sought solution looks closer to finally stripping cars of side mirrors. Many automakers demonstrate video systems that replace the Mickey Mouse ears with cameras. Continental, a major parts and systems supplier to automakers, was one of them.

In a customized Mercedes-Benz CLS, Continental demonstrated how its system would work. Thumb-size video cameras on the exterior of the car replace the side-mounted mirrors and use interior screens on the left and right side of the dashboard to deliver views of what is next to and behind the car. The screens are near where a driver would normally look to check a mirror, and the camera views are wider than what a physical mirror can provide, eliminating blind spots along the side of the car. The cameras, which can automatically adjust to reduce glare from sunlight or increase brightness at night, are also helpful in tight parking spots.

Technology suppliers hope that regulations requiring old-fashioned physical mirrors will be amended. Philipp Hoffmann, BMW’s project manager for camera monitor systems expected to begin road testing of the mirrorless systems in Europe this year, quickly followed by additional testing in Asia. He remained hopeful that the United States would follow soon.

He may have a good reason to be optimistic. Daimler AG, parent company of Mercedes-Benz, is already testing a couple of autonomous tractor-trailers in Nevada that use large high-definition screens instead of side mirrors. Also, BMW recently received an exemption from the Transportation Department in the U.S. to allow it to deploy an automatic parking feature that enables a BMW 7 Series car to park itself, while the driver stands on the curb. It is a feature the company demonstrated only a year ago.

Using cameras instead of physical mirrors could also end dangling damaged mirrors. To replace a typical mirror can be expensive as much as $946 on a 2015 Acura RLX, according to the insurance institute. However, Mr. McConnell at Continental noted potential savings in building cars that no longer need the structural support for side-mounted mirrors.

Adapted from: https://www.nytimes.com/2016/02/05/automobiles/end-of-the-road-may-be-near-for-side-mirrors.html

How is the last sentence of paragraph 3 related to paragraph 4?

  1. The last sentence of paragraph 3 describes the regulation in implementing the technology in the U.S. and the following paragraph elaborates it.
  2. The sentence discusses the possibility for the technology to be implemented in the U.S. and the following paragraph explains the reason for the possibility.
  3. The sentence states Philipp Hoffman’s idea about eliminating drivers in car and the following paragraph elaborates the idea.
  4. Paragraph 4 provides an example to support the idea about the implementation of Mercedes-Benz technology mentioned in the previous sentence.
  5. Paragraph 4 explicates Continental’s sense of optimism provided in the last sentence of paragraph 3.

Jawaban: B

Pembahasan:

Kalimat terakhir paragraf ke-3 membahas mengenai harapan Philipp Hoffman, selaku manajer BMW, agar sistem tanpa kaca spion ini bisa diuji coba di Amerika Serikat.

Paragraf ke-4 menunjukkan alasan-alasan mengapa Hoffman dapat bersikap optimis akan harapannya tersebut. Salah satu alasan itu adalah perusahaan induk Mercedes-Benz, yakni Daimler AG telah menguji truk trailer yang menggunakan layar – bukan spion – di Nevada, Amerika Serikat.

Jadi, hubungan kalimat terakhir paragraf ke-3 dengan paragraf ke-4 adalah the sentence discusses the possibility for the technology to be implemented in the U.S. and the following paragraph explain the reasons for the possibility (kalimat ini membahas mengenai kemungkinan teknologi tersebut digunakan di Amerika Serikat, dan paragraf selanjutnya menjelaskan alasan-alasan terjadinya kemungkinan tersebut).

Latihan Soal 3

The green movement is catching on in many pockets of the world. This is especially true in the construction industry. Today’s buzzwords, which include global warming and zero emission, are causing everyday people to look for ways to reduce their carbon footprint. Purchasing environmentally-friendly property is a good investment for those who are concerned about their own health and the well-being of the earth. Based on this trend, entire districts, known as eco-communities, are being designed with green initiatives in mind. Dockside Green in Victoria, British Columbia, Canada is one of these communities. Its goal is to become the world’s first zero-emissions neighborhood.

Builders of Dockside Green have the environment in mind with every choice they make. They ensure proper ventilation, and guarantee residents 100% fresh indoor air. Interior and exterior building materials, such as paints and wood, are natural and non-toxic. Eco-conscious builders use bamboo wherever possible because it is durable and does not require pesticides to grow.

Energy efficiency is one of the top priorities in eco-communities, such as Dockside Green. Not only do energy-efficient appliances and light fixtures reduce the environmental impact of heating and hot water, they also save residents and business owners money. Dockside Green claims that homeowners will use 55% less energy than average residents in Canada. Though they are sharing space by investing in condo-style living, residents will have individual utility metres. Studies show that people use approximately 20% less energy when they are billed for exactly what they use. In addition, water is treated at Dockside Green and reused on site for flushing toilets.

Planners of eco-communities such as Dockside Green must take the future into account. Dockside Green will reuse 90% of its construction waste. They also plan to continue using local suppliers for all of their transport and maintenance needs. This is a great way to reduce emissions. Dockside residents will be encouraged to make use of a mini transit system and buy into the community’s car share program. Finally, plans are in the works for a high-tech heating system that will use renewable biomass instead of fossil fuels.

Adapted from: http://tx.english-ch.com/teacher/lyn/level-c/ecocommunities-dockside-green/

The false idea that the author may hold about Dockside Green is that…

  1. It is where more natural living can exist.
  2. It provides all eco-friendly properties.
  3. It encourages all houses to utilize efficient energy.
  4. It is a good asset to buy a property in it.
  5. It reduces global warming and emissions.

Jawaban: A

Pembahasan:

Teks tersebut menjabarkan mengenai Dockside Green, yakni sebuah kawasan hunian yang ramah lingkungan. Kawasan ini didesain agar tidak menghasilkan zat buang (emisi) ke lingkungan. Desain bangunannya pun ramah lingkungan menggunakan material alami seperti bambu dan bahan bangunan yang tidak beracun (paragraf ke-2).

Penulis juga menyebutkan bahwa properti ramah lingkungan adalah investasi properti yang baik terutama untuk mereka yang peduli akan kesehatan lingkungan dan dirinya (paragraf ke-1). Oleh karenanya, bisa disimpulkan bahwa properti di Dockside Green adalah aset yang baik. 

Sistem permukiman di Dockside Green, di mana setiap penghuni memiliki pencatat penggunaan energi individu akan mendorong penghuni lebih hemat dalam menggunakan energi (paragraf ke-3). Kawasan hunian ini juga akan menggunakan kembali 90% limbah konstruksinya sehingga menurunkan jumlah emisi ke lingkungan (paragraf ke-4).

Jadi, kesalahpahaman yang mungkin timbul dari penjabaran mengenai Dockside Green adalah lokasi tersebut merupakan tempat di mana lebih banyak kehidupan alami dapat terwujud (it is where more natural livings can exist). 

Padahal, berdasarkan penjabaran di atas, Dockside Green adalah kawasan permukiman yang didesain ramah lingkungan dengan model kondominium (paragraf ke-4).

Latihan Soal 4

Having known the benefit of seasonal detoxification, it is then important for us to know how to do it. The best way to begin a spring cleanse, and to optimize results, is to incorporate cleansing and alkalizing foods, nutrients, botanicals, and mind-body healing practices into a gentle program. They also allow healing and transformation to spring forth naturally.

According to Traditional Chinese Medicine (TCM) philosophy, every season correlates to different “elements” or organ systems in the body. For example, winter correlates with the water element and the kidneys/bladder system. From a Western naturopathic perspective, cold weather can put stress on your adrenal and thyroid glands. As a result, the blood becomes more acidic and there is a buildup of lactic acid. This can lead to sluggishness, muscle and joint pain, and arthritis.

Both Eastern and Western naturopathic medical systems agree that the transition from winter to spring offers an ideal opportunity to shed extra weight. It is also a good time to gently cleanse accumulated toxins from the body. This excess buildup can be the result of numerous factors. The main causes include unhealthy diet, poor digestion, lack of exercise, winter dehydration, normal metabolic processes, and environmental pollution.

In TCM, spring corresponds to the liver and the gallbladder. A gentle spring cleanse effectively supports the liver’s vital detoxification processes. It also eliminates toxins stored in organs and tissues, helps shed excess weight, alkalizes the body, and gets your circulation and energy moving. Digestion is improved and inflammation is reduced. Moreover, blood sugar is balanced and immune functions better.

A cleansing diet is the most critical component of any detoxification program. Animal protein, particularly red meat, should be minimized during a cleanse. It emphasizes lighter, organic plant-based proteins that are easier for the body to digest. Below are the critical components of a detox diet which can help improve digestion and enhance detoxification, resulting in greater energy and vitality.

Adapted from: http://innergardensprings.com/igs-blog/archives/06-2016

What is the best summary of the passage?

  1. Traditional Chinese Medicine (TCM) philosophy believes that seasonal detoxification is a crucial practice for a holistic mind-body healing. This is because every season correlates to our body differently. According to this philosophy, our body is craving for a spring cleanse every year, and we must listen to our body.
  2. Seasonal detoxification should be done during the transition from winter to spring since it is the right time to get rid of toxins, shed extra weight and alkalize the body. To do this, people should incorporate cleansing and organic plant-based diet and combine them with mind-body healing practices.
  3. To obtain the best outcome for health, a detoxification program can only be done during winter of spring for three days up to three weeks. An effective way to do this is by combining cleansing and alkaline foods with light exercises.
  4. To achieve the best result, a detoxification program needs to be done in between April and May. To do this, people need to combine cleansing with an alkaline-based diet that relies heavily on organic foods.
  5. Cleansing and alkalizing foods, nutrients, botanical and mind-body healing practices are the foundations of Traditional Chinese Medicine. To incorporate a TCM philosophy, every person must do a fast cleansing program in the spring.

Jawaban: B

Pembahasan:

Teks tersebut menjabarkan mengenai bagaimana cara melakukan detoksifikasi berdasarkan musim, terutama detoksifikasi musim semi. Pada paragraf ke-3 disebutkan bahwa waktu paling tepat untuk melaksanakan detoksifikasi musim semi adalah pada fase pergantian musim dari musim dingin ke musim semi. 

Detoksifikasi musim semi seperti disebutkan di paragraf ke-4 dapat membantu menurunkan berat badan berlebih, membuat tubuh lebih bersifat alkali atau basa, dan lebih melancarkan peredaran darah serta energi. 

Untuk melakukan detoksifikasi ini berdasarkan paragraf ke-5, asupan makanan harus lebih diperhatikan, yakni lebih memilih protein nabati. Selain itu, berdasarkan paragraf ke-1, detoksifikasi bukan hanya mengenai mengubah ragam makanan, melainkan juga melakukan praktik penyembuhan pikiran dan tubuh (mind-body healing practices).

Jadi, berdasarkan penjelasan tersebut, kesimpulan terbaik akan teks ini dinyatakan pada opsi pilihan jawaban yaitu Seasonal detoxification should be done during the transition from winter to spring since it is the right time to get rid of toxins, shed extra weight and alkalize the body. To do this, people should incorporate cleansing and organic plant-based diet and combine them with mind-body healing practices.

Atau dalam bahasa Indonesia-nya, detoksifikasi berdasarkan musim harus dilaksanakan pada masa pergantian musim dingin ke musim semi karena pada waktu tersebut adalah waktu yang tepat untuk menyingkirkan racun, membuang kelebihan berat badan, dan membasakan tubuh. Untuk melakukan hal ini, masyarakat harus menggabungkan antara detoksifikasi dengan makanan berasal dari tumbuhan serta mengombinasikan keduanya dengan praktik penyembuhan pikiran dan tubuh.

Latihan Soal 5

Having known the benefit of seasonal detoxification, it is then important for us to know how to do it. The best way to begin a spring cleanse, and to optimize results, is to incorporate cleansing and alkalizing foods, nutrients, botanicals, and mind-body healing practices into a gentle program. They also allow healing and transformation to spring forth naturally.

According to Traditional Chinese Medicine (TCM) philosophy, every season correlates to different “elements” or organ systems in the body. For example, winter correlates with the water element and the kidneys/bladder system. From a Western naturopathic perspective, cold weather can put stress on your adrenal and thyroid glands. As a result, the blood becomes more acidic and there is a buildup of lactic acid. This can lead to sluggishness, muscle and joint pain, and arthritis.

Both Eastern and Western naturopathic medical systems agree that the transition from winter to spring offers an ideal opportunity to shed extra weight. It is also a good time to gently cleanse accumulated toxins from the body. This excess buildup can be the result of numerous factors. The main causes include unhealthy diet, poor digestion, lack of exercise, winter dehydration, normal metabolic processes, and environmental pollution.

In TCM, spring corresponds to the liver and the gallbladder. A gentle spring cleanse effectively supports the liver’s vital detoxification processes. It also eliminates toxins stored in organs and tissues, helps shed excess weight, alkalizes the body, and gets your circulation and energy moving. Digestion is improved and inflammation is reduced. Moreover, blood sugar is balanced and immune functions better.
A cleansing diet is the most critical component of any detoxification program. Animal protein, particularly red meat, should be minimized during a cleanse. It emphasizes lighter, organic plant-based proteins that are easier for the body to digest. Below are the critical components of a detox diet which can help improve digestion and enhance detoxification, resulting in greater energy and vitality.

Adapted from: http://innergardensprings.com/igs-blog/archives/06-2016

About seasonal detoxification, which topic does the paragraph preceding the passage most likely discuss?

  1. its process
  2. its side effect
  3. its origin
  4. its definition
  5. its advantage

Jawaban: E

Pembahasan:

Kalimat pertama di paragraf ke-1 berbunyi, “Having known the benefit of seasonal detoxification, …” (setelah mengetahui keuntungan dari detoksifikasi berdasarkan musim,…).

Jadi, berdasarkan kutipan paragraf ini, maka paragraf yang mendahului teks tersebut pasti membahas mengenai keuntungan detoksifikasi (its advantage).

Wah, gimana latihan soal SBMPTN Bahasa Inggris di atas, Quipperian? Pastinya sangat menguras pikiran, ya. Tapi, salah satu kunci kesuksesan ujian bahasa Inggris ialah ketelitian dalam membaca. Kalau kamu teliti dan memiliki banyak vocab, Quipper Blog yakin, ujian bahasa Inggris bisa dilewati dengan muda. 

Well, untuk mendukung kesuksesanmu masuk PTN, Quipper Video hadir dengan Paket Intensif UTBK SBMPTN 2020. Semua kebutuhan sudah tersedia di dalamnya, mulai dari materi persiapan, materi pemantapan, latihan soal, bank soal, hingga pembahasan lengkapnya. Jadi, tunggu apalagi. Yuk, gabung Quipper Video sekarang!

Lainya untuk Anda